Sushi master Richard Tomáš propadl japonské kuchyni už v dětství
Také si rádi pochutnáte na sushi a horko těžko se rozhodujete, které vložíte do úst jako první? Ale popravdě, jste skuteční odborníci na tuhle japonskou specialitu a na první dobrou poznáte, jak se který druh jmenuje?
To Richard Tomáš, jeden z lektorů Extrakurzů, je na sushi skutečný odborník, učil se totiž přímo od japonských mistrů jako Masayoshi Kazato, Tadashi Yamagata či Hirotoshi Ogawa. Japonské kuchyni propadl už v dětství, díky tomu se mu povedlo to, po čem toužíme snad úplně všichni – práce se proměnila v koníček a koníček v práci. Zkušenosti sbírá už šestnáct let.
Do přípravy japonských specialit skončil rovnýma nohama hned po dokončení Středního odborného učiliště gastronomie v Malešicích v roce 2007. Prošel řadou zahraničních restaurací, absolvoval třeba stáž v japonské michelinské restauraci SUSHI TARO ve Washington D.C. v USA.
Černý pás v sushi
Nakonec zakotvil v restauraci YAMATO, kterou před čtyřmi lety reprezentoval na WORLD SUSHI CUP JAPAN 2019 v Tokiu, kde obsadil famózní 3.místo a stal se jediným Evropanem, který stál na stupni vítězů.
Další úspěch si připsal letos, kdy Česko a domovskou restauraci reprezentoval na stejném klání, to už však vystoupal na stupeň nejvyšší! Richard je tak prvním Čechem, který získal titul Grand World Champion.
Kromě toho Richard zabodoval i na World Sushi Skill Institute Seminar” & “Kuro-obi Workshop” 2017 a WORLD SUSHI CUP JAPAN 2017 v Tokiu, kde získal certifikát, oficiální licenci – černý pás v sushi.
Richard Tomáš své zkušenosti předával i v kuchařské show Masterchef. Soutěžící měli tehdy za úkol připravit sushi a od Richarda dostali lekci v přípravě rýže, filetování ryb a krájení jejich masa.
TIP na další online kurz: Jde to i bez masa podle Marka Fichtnera