majitelka cukrárny Sorry, pečeme jinak
Šárka Divácká
Šárka Divácká je šéfcukrářkou a majitelkou cukrárny Sorry, pečeme jinak. Dle svých slov už cukraří od pěti let. Vystudovala Střední průmyslovou školu dopravní a než se dostala k cukrařině, pracovala jako speditérka. Také se živila jako makléřka a zprostředkovávala obchody na burze. Z Prahy se přestěhovala do Brna, kde začala studovat Univerzitu obrany.
Pracovala ve fine diningové restauraci, kde se dostala k molekulární kuchyni, která je z velké části o chemii. Vždy toužila stát se patoložkou, první mikroskop dostala už v osmi letech, vznik cukrárny s názvem Sorry, pečeme jinak tak byl jasným logickým vyústěním.
Unikátní brněnská cukrárna/kavárna je neobvyklá v tom, že každý recept je originál. Samotný vývoj jedné receptury a začlenění do provozu může mnohdy trvat i dva až tři měsíce. V této cukrárně si připravují domácí sýry – cream cheese, mascarpone, ze kterých pak dělají krémy do dortů.
Cukrárna Sorry, pečeme jinak byla u zrodu tzv. mechové horečky. Mechový dort se jako lavina rozšířil i do zahraničí. Dnes je to hned vedle Sacherova dortu, Schwarvaldu a Medovníku nejznámější dort v ČR. V cukrárně Sorry, pečeme jinak si libují ve vymýšlení „bláznivých“ dortů i jejich názvů (Popelník, Vysoké napětí, Cibulák apod.)
Sorry, pečeme jinak je něco mezi cirkusem a divadelním představením, kdy sami zákazníci pomáhají a jsou účastni toho divadla. Cukrárna byla oceněna cenou Růžový delfín v soutěži o Marketéra roku. Cena byla udělena za přístup a přínos společnosti. Jedním z posuzovaných kritérií byla i jednotnost cen, dále pak systém obsluhy.
Ocenění
- v roce 2020 se jako host zúčastnila soutěže MasterChef Česko
- v roce 2022 získala její cukrárna v soutěži Gourmet Brno 2022 první místo v kategorii nejlepší brněnská cukrárna