Helena Fléglová
zakladatelka HF Pastry Academy

Helena Fléglová

Helena Fléglová vystudovala francouzské gymnázium a už tehdy jí učaroval francouzský šarm a styl. Později během studia vysoké školy pracovala jako manažerka provozu v cukrárně. Díky náhodě, jednomu dni záskoku za chybějící personál, si definitivně uvědomila, že sladký svět ji baví ze všeho nejvíc.

Začala cestovat po Evropě a objevovat krásu cukrářského řemesla. Absolvovala mnoho kurzů s předními světovými cukráři a zlomovým okamžikem byla stáž v Barceloně, kde pracovala pod vedením Carlese Mampela.

Po návratu ze Španělska věděla, že ekonomie nebude tím oborem, který ji bude naplňovat a rozhodla se změnit svůj dosavadní život. Tehdy poprvé nastoupila oficiálně na pozici cukrářky a začala vše podřizovat svému snu, mít jednou vlastní cukrářskou akademii.

Následující rok byla přijata do Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, se kterým hned na první soutěži v Singapuru získala celkové vítězství, poté následoval i velký úspěch na MS v Lucembursku.

V roce 2018 založila cukrářskou akademii HF Pastry Academy a prostřednictvím kurzů šíří cukrářské know how doteď. V roce 2021 vydala cukrářskou knihu HF Masteclass, což je první profesionální cukrářská kniha v České republice.

Je cukrářkou Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, se kterým sbírá úspěchy na zahraničních soutěžích a je též viceprezidentkou Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Cukrařina je pro ni životní náplní, splněným snem a každodenní radostí.

Ani nejlepší suroviny na světě nám nezajistí ten nejlepší dezert. Jsme to hlavně my, naše emoce, které budou vždy tvořit ten zásadní rozdíl.

Praxe

  • 2017-současnost cukrářka Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR
  • 2016-2018 Šéfcukrář Compass Group
  • 2010-2016 Manažer provozu Cukrárna u Zlaté Konvice (La Torta)

Ocenění

  • 2023 – stala se prvním českým ambassadorem dvou světově známých společností, a to Silikomart Professional a Barry Callebaut (Cacao Barry, Callebaut, Carma, Mona Lisa)
  • 2022 – jako první Češka ve skoro 20ti leté historii největší cukrářské soutěže World Chocolate Masters byla nominována mezi odbornou porotu po boku například Amaury Guichona či Kirsten Tibballs
  • 2021 – ve Francii ve spolupráci s Cacao Barry vyvinula svou čokoládu Chloé 47,5%
  • 2020 – vydala cukrářskou knihu HF Masteclass
  • 2018 – založila cukrářskou akademii HF Pastry Academy