Helena Fléglová vystudovala francouzské gymnázium a už tehdy jí učaroval francouzský šarm a styl. Později během studia vysoké školy pracovala jako manažerka provozu v cukrárně. Díky náhodě, jednomu dni záskoku za chybějící personál, si definitivně uvědomila, že sladký svět ji baví ze všeho nejvíc.
Začala cestovat po Evropě a objevovat krásu cukrářského řemesla. Absolvovala mnoho kurzů s předními světovými cukráři a zlomovým okamžikem byla stáž v Barceloně, kde pracovala pod vedením Carlese Mampela.
Po návratu ze Španělska věděla, že ekonomie nebude tím oborem, který ji bude naplňovat a rozhodla se změnit svůj dosavadní život. Tehdy poprvé nastoupila oficiálně na pozici cukrářky a začala vše podřizovat svému snu, mít jednou vlastní cukrářskou akademii.
Následující rok byla přijata do Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, se kterým hned na první soutěži v Singapuru získala celkové vítězství, poté následoval i velký úspěch na MS v Lucembursku.
V roce 2018 založila cukrářskou akademii HF Pastry Academy a prostřednictvím kurzů šíří cukrářské know how doteď. V roce 2021 vydala cukrářskou knihu HF Masteclass, což je první profesionální cukrářská kniha v České republice.
Je cukrářkou Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, se kterým sbírá úspěchy na zahraničních soutěžích a je též viceprezidentkou Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Cukrařina je pro ni životní náplní, splněným snem a každodenní radostí.