7. Omáčka na víně
Silná, tmavá omáčka, postavená na zeleninovém základě, ve které ucítíte tón chuti červeného vína je zjemněná krémovou zakysanou smetanou. Připravíme ji z vepřových líček a podáváme s opečenými špeclemi.
suroviny
800 g vepřových líček
500 g hotového zeleninového základu
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
hrst divokého koření (bobkový list, celý pepř, celé nové koření)
2-3 snítky tymiánu
snítka rozmarýnu
4 žampiony
100 g perličkových cibulek
1 stonek řapíkatého celeru
300-400 ml červeného vína
sůl
pepř
1 lžíce cukru
2 lžíce Créme fraiche
50-70 g másla
1,5-2 l vývaru
sádlo
postup
Celým kurzem nás bude provázet Petr Hajný, šéfkuchař pražské restaurace Zas a Znova. Zakládá si na vaření z kvalitních a čerstvých surovin, protože ty jsou na hotovém pokrmu vždy znát.
Původně chtěl Petr být automechanikem, ale tatínek mu to rozmluvil. Vyučil se tedy kuchařem, a už od mládí v tomto oboru vynikal. Zúčastnil se několika olympiád, v prestižní soutěži Gastro Hradec získal 2 zlaté medaile, a v roce 2000 se umístil na krásném 3. místě v soutěži Kuchař roku Junior. Zkušenosti nasbíral v několika známých restauracích (Flambée, U Závoje, Villa Richter, Chagall´s, nebo Park Hotel Popovičky). Největším úspěchem pro něj je, když má plnou restauraci a všem lidem jeho jídlo chutná. Inspiraci čerpá všude kdekoliv jí, porovnává, jak co vaří ostatní a rád zkouší nové pokrmy a suroviny.
My se od Petra Hajného naučíme, jak připravit zeleninový základ a uvařit poctivý silný vývar, nedílné součásti mnoha tradičních českých omáček. Rajská omáčka s knedlíkem, omáčka na víně s vepřovými líčky, svíčková na smetaně s houskovým či karlovarským knedlíkem, známá šípková omáčka ke zvěřině, nebo tradiční rakousko-uherský pokrm Tafel Spitz se třemi druhy příloh. Ty všechny budete po zhlédnutí kurzu umět připravit.
Lekce kurzu
- Seznamte se s lektorem 03:18
- Úvod do kurzu 01:57
- Kvalitní vývar 11:06
- Silný základ na omáčky 09:38
- Jaké druhy masa budeme používat 04:57
- Rajská omáčka 13:34
- Omáčka na víně 14:12
- Svíčková na smetaně 13:22
- Šípková omáčka 13:38
- Tafel Spitz 15:33
- Co jste se naučili? 01:19