7. Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou

Kuřecí prsa jinak, tentokrát i s kůží a kostí přinášejí bohatší chuť masa, kterou podtrhuje smetanová žampionová omáčka s bílým vínem a bylinkami.

suroviny

Suroviny
1 kuřecí supreme
čerstvý tymián
přepuštěné máslo
čerstvé máslo
česnek
plocholistá petržel
sůl
černý pepř

Omáčka
100 g žampionů
20 g čerstvého másla
1 dl suchého bílého vína
1 dl smetany na šlehání
šalotka
česnek
citronová šťáva
1 snítka tymiánu
sůl
bílý pepř

postup

1. Rozpálíme suchou pánev a kuřecí supreme osolíme a opepříme z obou stran. (00:55)
2. Na rozpálenou pánev dáme přepuštěné máslo a maso na něm opékáme kůží dolů. (01:26)
3. Do pánve k masu přidáme kousek čerstvého másla, snítku tymiánu a stroužek rozmáčknutého česneku ve slupce. (02:26)
4. Maso přeléváme výpekem. (02:48)
5. Do zlatohněda opečené maso dáme ho dopéct do trouby rozehřáté na 170 °C na 5-6 minut. (03:50)
6. Na plotně necháme rozehřívat kastrůlek a mezitím šalotku nakrájíme najemno, oloupaný stroužek česneku rozmáčkeme a nasekáme nadrobno. (04:23)
7. Do rozpáleného kastrůlku dáme oříšek čerstvého másla, na něm restujeme šalotku a česnek „do sklovata“. (04:52)
8. Neloupané kloboučky žampionů bez nakrájíme na plátky. (05:23)
9. Plátky žampionů přidáme do základu, ihned zakápneme citronovou šťávou a dusíme. Přidáme snítku tymiánu. (06:28)
10. Do kastrůlku přiljeme 1dl suchého bílého vína a necháme vyvařit, jakmile se víno vyvaří, přilijeme 1 dl smetany ke šlehání. (07:26)
11. Z omáčky vyndáme tymián, dochutíme ji solí, bílým pepřem a zakápneme citronovou šťávou. (08:13)
12. Hotové maso vyndáme z trouby a necháme odpočinout cca 2-3 minuty. (09:01)
13. Maso nakrájíme na silnější plátky a servírujeme přelité omáčkou a posypané nasekanou petrželkou. (10:15)

Známý český šéfkuchař a porotce soutěže MasterChef Mirek Kalina pro vás připravil recepty, jejichž základem je kvalitní maso. Naučte se upéct výborný roastbeef, vepřovou panenku nebo kachní prsa a staňte se navíc i mistry dokonalých steaků.

  • 11 lekcí
  • 8 kompletních receptů

Miroslav Kalina šéfkuchař a poradce v gastronomii číst více

Vstoupit do kurzu ZDARMA

  • 11 lekcí
  • 8 kompletních receptů
  • Certifikát o absolvování kurzu
  • Možnost doživotního přístupu ke kurzu
  • Možnost spuštění na TV, PC, tabletu i mobilu