8. Pečený květák na grilu se salsou z pečených paprik

Honza Punčochář předvede, že na grilu můžeme skvěle připravit nejen maso. Grilovaný květák obalený v bylinkovém pestu podávaný s výraznou salsou z pečených paprik a černých oliv dostane i zapřísáhlé milovníky masa.

suroviny

1 květák
olivový olej
pesto
sůl
pepř

Salsa z pečených paprik
3 červené papriky
30 g kaparů
100 g černých oliv
50 ml olivového oleje
30 ml bílého vinného octa
sůl
pepř

postup

1. 3 červené papriky dáme péct do grilu rozpáleného na 150 °C, necháme je upéct opravdu do tmava, až skoro spálit. Květák můžeme dělat dvěma způsoby. Větší růžičky syrového květáku zabalíme do alobalu se solí, olivovým olejem a pepřem a pomalu ugrilujeme. Pak pokapeme pestem a můžeme podávat. My si ale připravíme druhý způsob. Větší růžičky květáku předvaříme v důkladně osolené vodě, měl by ještě křupat. Papriky v grilu průběžně kontrolujeme a obracíme. Květák osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Oleje nedáváme příliš mnoho, kdyby stekl do ohně, ten by mohl začít prudce hořet. Když mají papriky slupku opečenou až dočerna, vyndáme je z grilu do mísy a důkladně zabalíme do fresh fólie. Papriky se zapaří a půjdou lépe oloupat. Necháme je takto zapařit alespoň 8 minut. (00:44)
2. Připravený květák naskládáme na rošt grilu rozpáleného na 180 °C. V průběhu grilování je třeba květák přibližně každou minutu či minutu a půl kontrolovat a obracet, aby se nespálil. Kromě květáku můžeme grilovat i cuketu, lilek, papriky, skvělé je také grilovat vařený celer nebo brokolici. Zapařené papriky oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a dáme je do misky. Nakrájíme 30 g kaparů a přidáme do misky k paprikám. 100 g černých (nebo zelených) oliv nakrájíme na kolečka, přidáme do misky a promícháme. Přidáme 30 ml bílého vinného octa, lehce osolíme a opepříme, přidáme 50 ml olivového oleje a znovu promícháme. Tato výrazná salsa skvěle doplní nejen jemný květák, ale hodí se i ke grilovanému masu. (03:37)
3. Květák vyndáme z grilu do misky, přidáme k němu pesto a promícháním ho v něm důkladně obalíme. Mísu zabalíme do fresh fólie a necháme 3 minuty zapařit, pesto se tak krásně rozvoní a chutě se propojí. Pak dáme růžičky květáku na talíř, na ně navršíme salsu z pečených paprik a oliv. (07:30)

Jan Punčochář, šéfkuchař restaurace U Matěje a porotce soutěže Master Chef provází světem grilování, ukazuje jeho pestrost, barvy, chutě a vůně ze všech stran. Naučí nás připravit několik druhů marinád a přílohových salátů, upéct na grilu dokonale šťavnatá kuřecí stehna, vepřovou krkovici se salátem z grilované cibule či hovězí vysokou roštěnou, a nejen to. Přehlídku lákavých dobrot z grilu završí květák s bylinkovým pestem a salsou z pečených paprik a dokonalý dezert v podobě grilovaných jablek s drobenkou a karamelem.

  • 10 lekcí
  • 7 kompletních receptů

Jan Punčochář šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže MasterChef Česko číst více

Vstoupit do kurzu ZDARMA

  • 10 lekcí
  • 7 kompletních receptů
  • Certifikát o absolvování kurzu
  • Možnost doživotního přístupu ke kurzu
  • Možnost spuštění na TV, PC, tabletu i mobilu