Helena Fléglová sbírala cukrářské tipy a triky ve světě. Teď je naučí i vás
Zkoušeli jste někdy doma větrníky, věnečky nebo snad dokonce francouzské eklérky? Tyhle dobroty jednoznačně stojí za hřích, ale připravit si ji doma? To snad není ani možné. Vždyť odpalované těsto, na kterém tyto a další zákusky stojí a padají, to je přece strašně složitá věc!
Anebo možná není! No řekněte, nezní představa, že rodinu nebo návštěvu překvapíte vymazleným domácím zákuskem, dobře? Tak si připravte všechny potřebné ingredience a dejte se do práce.
A pokud si budete jistější pod vedením odborníka na slovo vzatého, máte se na koho obrátit. Vyberte si cukrářský kurz! Jedno, jestli jste v kuchyni začátečník, pokročilý nebo profesionál.
Rodina Extrakurzů se totiž rozrostla o dalšího člena, a právě ten bude vaším přítelem po boku. Pokud jste tedy rozhodnuti naučit se péct opravdu špičkové dobroty, sáhněte po novém kurzu vaření. Hodí se i jako dárek, příležitost pořídit překvapení pro někoho blízkého se přece vždycky najde!
Osud rozhodl o životní cestě
Oním přítelem je Helena Fléglová, která je přímo mistryní na odpalované těsto. Osudovou se jí stala Francie, kde z odpalovaného těsta připravují nejednu dobrotu. Studovala francouzské gymnázium, a právě tehdy jí francouzský šarm a styl učaroval.
Na vysoké ji osud zavál do cukrárny, kde pracovala jako manažerka, ale protože život je plný náhod, jednoho dne musela zaskočit v provozu a sladký svět ji okouzlil a už ji ze svých spárů nepustil.
Při svých cestách začala Helena, jejíž motto zní: „Ani nejlepší suroviny na světě nám nezajistí ten nejlepší dezert. Jsme to hlavně my, naše emoce, které budou vždy tvořit ten zásadní rozdíl“, objevovat krásu evropského cukrářského řemesla a při kurzech měla možnost postavit se po bok předních světových cukrářů. Po Francii Helenu uchvátilo Španělsko, dostala se na stáž v Barceloně, kde pracovala pod vedením Carlese Mampela.
Rozhodnuto: cukrařina, ne ekonomie
A to rozhodlo, že ekonomie ji cestou životem provázet nebude, nastoupila na pozici cukrářky a začala vše podřizovat svému snu, mít jednou vlastní cukrářskou akademii. Už v dalším roce udělala velký pokrok, byla totiž přijata do Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR a spolu s ostatními členy týmu hned na první soutěži v Singapuru získala celkové vítězství. Potom následoval úspěch na MS v Lucembursku…
Členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR je Helena, která působí také jako viceprezidentka Asociace cukrářů a kuchařů ČR, doposud a společně sbírají další a další úspěchy na světových soutěžích.
Před pěti lety se její sen splnil, založila totiž cukrářskou akademii HF Pastry Academy, předloni navíc vydala cukrářskou knihu HF Masteclass. To je dokonce první česká profesionální cukrářská kniha!