Vietnamské menu s Khanem Ta: Krevetová polévka i sladkokyselá žebírka s kimchi
V Extrakurzech nás Khanh Ta provede krok za krokem tím, jak si připravit vietnamské menu. Na vietnamské kuchyni miluje, jak je dobrá a přitom jednoduchá. „Chci vám představit klasickou vietnamskou večeři, kdy všichni sedí spolu, užívají si jídlo a celá rodina je semknutá,“ vysvětluje, proč se stal ambasadorem našich Extrakurzů.
„Budu moc rád, když vám představím chutě, které jste doposud neznali, anebo znali ale trošku jinak,“ řekl Khanh Ta. V jeho kurzu si připravíme několik chodů, které sice budou velice jednoduché, ale dohromady se spojí a vytvoří jedinečný zážitek.
Šéfkuchař Khanh Ta má v Praze již tři vyhlášené vietnamské restaurace. Tu poslední, Dian, si dokonce otevřel během pandemie. Než se mu to ale povedlo, získával zkušenosti v hanojských bistrech, na stáži v Saigonu na Culinary Arts School nebo v luxusní restauraci porotce MasterChef Česko, Přemka Forejta.
Vietnamské menu krok za krokem s Khanem Ta
V každé večeři by podle Khana měl být salát. My si uděláme exoticky laděný kedlubnový s výraznou zálivkou a křupavými kousky pražených kešu ořechů.
Jako další z chodů nám Khanh předvede, jak si připravit oblíbené smažené závitky plněné směsí mletého vepřového masa, hub, krevet a zeleniny.
Jednou z hlavních položek na menu bude kuře. Kousky masa namarinujeme a pak orestujeme a ochutíme ústřicovou omáčkou, sambalem a limetkovou šťávou. Jako přílohu Khan doporučuje jasmínovou rýži.
Dále nesmí chybět sladkokyselá žebra ochucená česnekem, chilli a rybí omáčkou, ke kterým si uděláme vietnamský druh kimchi. Tento fermentovaný zeleninový salát je v Asii velmi oblíbený. Obsahuje obrovské množství vitamínů a laktobacily, pomáhající našemu trávení. Kimchi, které u nás zatím není úplně běžné, je chutné a příjemně pikantní.
Následuje lehčí polévka na slehnutí uvařená z dlouho taženého masového vývaru, zeleniny a krevet.
Na závěr nám Khanh ukáže, jak správně a jednoduše vařit klasické vietnamské pokrmy, jako jsou rýže a špenát. Ač se to nezdá, i tyto dvě základní suroviny nám mohou vytvořit plnohodnotný a chutný pokrm, například když špenát orestujeme a ochutíme, česnekem, rybí omáčkou a bůčkovými škvarečky.
„Jsem rád, že vás tímto kurzem můžu provést a odkrýt tím taje vietnamské kuchyně,“ říká Khanh Ta, který se vařením prý chce s lidmi podělit o radost z jídla, kterou má on sám.
Další články
Na pohled úchvatný, na chuť dokonalý. Naučte se upéct Red velvet!
Pohlreichův souboj restaurací představil restauraci Dian. Stojí za ní lektor Extrakurzů Khanh Ta
Vařte celá rodina. Online kurz si užijete i s dětmi!