Cukrářka Šárka Divácká mění pravidla pečení: Do dortů dává škvarky, cvrčky i olivy
Šárku Diváckou můžeme znát z kulinářské show MasterChef Česko 2020, které se zúčastnila jako host. V současnosti již v Brně vlastní úspěšnou netradiční cukrárnu Sorry – pečeme jinak a na nedostatek klientely si zajisté nemůže stěžovat. Její dorty s názvy Popelník, Buď mech nebo Chleba se škvarky jsou oblíbenou turistickou atrakcí. Proč se rozhodla stát tváří Extrakurzů, prozradila v rozhovoru pro Lifee.cz.
Cukrářka Šárka Divácká je majitelkou brněnské cukrárny Sorry – pečeme jinak, která na sebe strhává pozornost neobvyklými ingrediencemi a kombinacemi chutí. Není tak žádnou výjimkou, že v dortech narazíte na olivy, škvarky, cvrčky nebo špenát. Ale nelekejte se, vše tam rozhodně patří!
Než si otevřela cukrárnu, pracovala ve fine diningové restauraci, kde se dostala k molekulární kuchyni, která je z velké části o chemii, z níž poznatky využívá do teď. V jejím brněnském podniku připravují i vlastní sýry, jenž do receptur používají. Cukrárna Sorry – pečeme jinak byla také první vyrábějící dnes již oblíbený špenátový dort. V našich kurzech vám ukáže, jak si doma připravit právě takový dort jako profík.
V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila, proč se rozhodla stát tváří Extrakurzy, jak vybírá ingredience a jak lidé na její neobvyklé zákusky reagují.
Proč jste se rozhodla být jednou z tváří projektu Extrakurzy?
Protože můžu po sobě něco zanechat a také lidem ukázat, jak uchopit cukrařinu jinak. S oblibou říkám, že cukrařinu musíte pochopit, abyste jí mohli rozumět. Často se ukazují jen recepty bez toho, že bychom lidem vysvětlili, co se skrývá za procesy uvnitř těsta. Pokud to nezačnete chápat, tak se vám prostě stane, že bábovka bude jednou vysoká 15 centimetrů a jindy třeba jen 10. Chtěla bych českou cukrařinu posunout někam dál.
Začnete od základů?
Určitě, od nich musíme začít, ale bude se to celé hezky prolínat. Budeme dělat složitější dort, ale současně si ukážeme, jak ho nazdobit, pokud nemáte vycizelovanou ruku, nejste profík, nebo vaše ruka není pevná – dort potom s největší pravděpodobností nebude mít ostré hrany. Postupně se na kurzech budeme učit techniky a ukážeme lidem, jak si mohou i v domácích podmínkách připravit dort jako od profíka. Tohle lidé naleznou i v tom úvodním kurzu.
Vaše recepty jsou velmi novátorské a moderní. Kde berete inspiraci pro neobvyklé suroviny, které používáte?
Většinou si sednu a řeknu si: „Tak s čím jsme ještě nepracovali? Co jsme ještě nepoužili do dortu?“ A napadne mě třeba kmín. Od toho se potom všechno odvíjí. Současně, když vás napadne taková nezvyklá ingredience, klientovi musíte dort ukázat i v jiné perspektivě. Cukrařina by vás měla bavit, měla byste se smát. Je to vlastně divadelní představení, je to show. Naše dorty jsou barevné a bláznivé, proto byste k nim měla dostat i jejich příběh.
Dort, který jste dnes přinesla, obsahoval například olivy a vypadal jako plechovka rajčatové polévky.
Máme například dort Chleba se škvarky – to je dobrý příklad – nikdy jsme nepoužili škvarky! A co typicky sedí ke škvarkům? Chléb a sůl. Potom už si jen vyvažujete další suroviny, které k tomu dáte. Chleba se pojí i s povidly… takhle to celé vzniká, inspiraci máme všude kolem sebe. Někdy je to jednodušší, jindy je cesta trnitější.
Češi jsou velmi konzervativní národ, nesetkáváte se v tomto směru s předsudky?
Nejkontroverznější, co jsme měli, byl dort Popelník. Ten chutná po popelu a je to reakce sody a kávy. Když tu recepturu vyvážíte, tak se chuťový profil může úplně změnit. K našemu dortu Popelník navíc dostanete i žvýkačku, protože na ty je zvyklý každý kuřák. Má vás to pobavit a máte se tomu zasmát. Lidé nám kvůli tomuto dortu dokonce psali, že jsme to přehnali a že už nepřijdou. Většinu zákazníků to ale baví a očekávají to od nás. Myslím, že kdybychom je přestali bavit, tak by k nám nechodili. Když jdete do divadla, také očekáváte úžasný herecký výkon. Máme na klientelu štěstí.
Jsou nějaké kurzy slané kuchyně, které byste si ráda vyzkoušela?
Já miluji interdisciplinárnost, mezioborovost. My, cukráři, se můžeme velmi dobře inspirovat kuchařskými technikami a využívat je v cukrařině. Stejně tak barmanským světem, kde jsou kombinace chutí rovněž neuvěřitelné. Přála bych si, aby dalším trendem v cukrařině byla právě ta mezioborovost, propojení a provázání.